Succescriteria

Minor onderzoek over succescriteria gekoppeld aan feedback

Hoi allemaal!

Wat leuk dat je dit blog hebt aangeklikt! Zoals velen van jullie wel weten, ben ik nog student aan de Pabo. Ik zit op dit moment in mijn derde studiejaar, bijna in mijn laatste jaar dus 😉

Afgelopen heb ik een minor onderzoek gedaan. Ik heb gekozen voor de minor Wetenschap en Technologie. Hier kon ik veel kanten mee op en uiteindelijk heb ik volledig mijn eigen onderwerp kunnen bedenken.

Mijn stageschool wilde gaan werken met succescriteria en het leek mij erg interessant om hier mijn onderzoek over te doen. Ik heb deze succescriteria gekoppeld aan de verschillende manieren van feedback geven.

Succescriteria zijn eigenlijk kleine doelen die samen het grote doel van de les vormen. Deze doelen zijn vaak geschreven in de “ik” vorm, zodat deze gericht zijn aan de kinderen. Kinderen hebben hier houvast aan tijdens het werken aan een taak.

Uit mijn onderzoek is gebleken dat de betrokkenheid, het eigenaarschap, de peerfeedback én de zelfregulering van leerlingen verbetert sinds het gebruik van succescriteria in de praktijk.
Mijn praktijkonderzoek heb ik vanwege de coronatijd niet uit kunnen voeren zoals ik graag had gewild. Ik was van plan om alle succescriteria die uiteindelijk op het product  (zie onderstaande foto’s) zouden komen te baseren op mijn eigen stageklas.
Helaas is dit niet gelukt ivm het sluiten van de scholen vanaf 16 maart.

Ik heb uiteindelijk een vragenlijst gemaakt voor leerkrachten in groep 3 en/of groep 4 om zo tot dit product te komen. Al deze succescriteria zijn dus getest in de praktijk in groep 3/4 en werken voor deze leeftijdscategorie.
Voor de belgische meesters en juffen, groep 3 en 4 zijn leerlingen van 6-8 jaar 😉

Downloaden van het product

11 + 2 =

Ik zou het ontzettend fijn vinden als jullie een reactie zouden willen geven op mijn minor onderzoek en het product.
Wat ga je ermee doen? Ben je er door geïnspireerd? etc 🙂

Hiervoor kun je in de reacties hieronder reageren of via dit Google formulier

Heel erg bedankt voor het lezen van dit blog!

Mijn medestudenten hebben ook een minor onderzoek gedaan. Ook zij delen heel graag de uitendelijke producten en posters met jullie!

Klik hieronder voor de onderwerpen die zij hebben onderzocht 🙂

Deel met andere leerkrachten